Iso Omena laajenee ja ehostuu

Alkukesällä 2013 aloitettu Ison Omenan laajennushankkeen ykkösvaihe valmistuu elokuussa 2016, muilla lohkoilla työt jatkuvat vuoteen 2017. Skanskan ensimmäinen urakka on runkovaiheessa ja jatkourakka purkutyövaiheessa. NCC:n urakoima lohko on jo sisävalmistusvaiheessa.

teksti vesa tompuri

kuvat tommi tuomi

Länsimetron rakentaminen poikii radan varteen jättimäisiä talonrakennushankkeita. Erityisen selvästi tämä näkyy Matinkylässä, josta Länsimetron ykkösvaiheen pääteasemana tulee yksi koko pääkaupunkiseudun keskeisistä liikennesolmukohdista ja samalla merkittävä työ- ja ostospaikkakeskittymä.

Rakenteilla olevan metroaseman yläpuolelle nousee liityntäliikenteen bussiterminaali ja Ison Omenan laajennus. Se sisältää yli kuusi hehtaaria liiketilojen uudisrakentamista, kaksi pysäköintitasoa, bussiterminaalin ja metron liityntäpysäköintitasoja.

Citycon investoi Ison Omenan laajennukseen kokonaisuudessaan noin 250 miljoonaa euroa, ja uudisosaa rakennetaan toimivan kauppakeskuksen kyljessä.

”Meillä on vahvistunut viimeaikaisten kauppakeskushankkeidemme kautta näkemys sujuvan tiedonkulun tärkeydestä. Tilaajien ja kauppakeskusasiakkaiden on koko ajan tiedettävä, missä mennään”, korostaa Skanskan tuotantopäällikkö Juho-Pekka­ Hämäläinen.

Lappeenrannassa laajennetun IsoKristiinan, Ouluun rakennetun Kauppakeskus Valkean ja Porin Puuvillan opetus on Hämäläisen mukaan ollut erityisesti se, että on eduksi saada myös ali- ja sivu-urakoitsijat mukaan systemaattiseen viikkosuunnitteluun. Näin kokonaisuudesta vastaavalla projektinjohtourakoitsijalla, siis Skanska Talonrakennus Oy:llä, säilyy jatkuva tuntuma järkevimmästä työvaiheistuksesta.

”Kapeasti ajatellen jokainen pyrkii toimimaan omalta kannaltaan mielekkäimmällä mahdollisella tavalla. Kokonaisuuden etu ei kuitenkaan välttämättä ole aina sama kuin yksittäisen urakoitsijan etu”, Hämäläinen sanoo.