100 vuotta sitten

rakennustaito 3-9/1918

Jyväskylän-­Pieksämäen rata

ulkaisemme tässä kaksi kuvaa Jyväskylän-Pieksämäen rautatierakennukselta, joka on maamme huomatuimpia.

Jyväskylän-Pieksämäen strateegisista syistä tähän asti niin salassa valmisteltu rautatie, jonka piti olla valmis jo pari vuotta sitten, ja jonka viimeksi on laskettu valmistuvan viime vuoden vaihteessa, pääsee vakinaista liikennettä välittämään vasta ensi kesänä tai syksyllä. Räjähdysaineiden heikkous, edeltäpäin arvaamattomat tapaturmat ym. ovat sitä viivyttäneet.

Numerossa 20 julkaistiin toisinto kilpailukutsusta:

Piirustuskilpailu.

Oy Rakennusmestarien talo - Byggmästarnas gård Ab:n julistaman, Helsinkiin rakennettavan kokos-, liike- ja asuintalon luonnonpiirustuksien kilpailuaikaa on kapinan vuoksi jatkettu tämän kalenterivuoden loppuun.

Rakennettava tontti on n:o 11 Töölönkadun varrella (Länsi Viertotie 12) Kilpailuun ovat oikeutettuja ottamaan osaa Suomen arkkitehdit ja rakennusmestarit. Jäljennös tonttikartasta ja kilpailuohjelma saadaan Suomen Rakennusmestariliiton kansliasta (osoite: Helsinki, Mikonkatu 11, avoinna 1/1 10-12 ja 1-1/1 5).

Palkinnot ovat: I 2.000:- II 1.500:- III 1.000:-

Palkitut luonnokset jäävät taloyhtiön omiksi, joka sitäpaitsi pidättää itselleen oikeuden 250 mkn hinnasta lunastaa palkinnotta jääneitä luonnoksia.

Haapakosken silta Kanavavuorelta lähellä Jyväskylää.
Haapakosken silta Kanavavuorelta lähellä Jyväskylää.
Alkuperäinen kuvateksti:  Kun rataa rakennetaan.
Alkuperäinen kuvateksti: Kun rataa rakennetaan.