koonnut: sirkka saarinen

KUVA: YIT

Pasilan Triplassa ensimmäiset harjan­nostajaiset

Suomen suurimmalla työ­maalla Pasilan Triplassa vietettiin kauppakeskus Mall of Triplan harjannostajaisia tammi­kuun lopulla.

”Olemme koonneet Triplan toteuttamiseen parhaat saatavilla olevat osaajat. Siitä kertoo se, että hanke on aikataulussa, eikä meidän vuoksemme ole peruttu yhtään junavuoroa. Meille tärkeä työturvallisuus on pysynyt hyvällä tasolla. Vuosi 2018 on hankkeen rakentamisessa vilkkain vuosi työmaan vahvuuden ylittäessä jo 1 000 henkeä”, YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas totesi omassa puheenvuorossaan.

Mall of Triplassa on 85 000 neliötä vuokrattavaa tilaa noin 250 toimijalle, ja se tulee olemaan liiketilojen lukumäärällä laskettuna Suomen suurin. Liiketiloista on vuokrattu jo lähes 70 prosenttia.

Uusi FISE-pätevyys

FISEn pätevyysjärjestelmään on perustettu uusi betonielementtitehtaan työnjohtajan pätevyys. Pätevyys on Inspecta Sertifiointi Oy:n betonielementtien FI-merkinnässä edellyttämä työnjohdon pätevyys.

Betonielementtitehtaat valmistavat tuotteita, joiden tuotehyväksyntä perustuu pääosin CE-merkintään. Suomessa Inspecta Sertifiointi Oy vastaa tuotteiden FI-merkinnästä, ja sen tuoteryhmäohjeessa TR15 on edellytetty betonielementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyttä. Pätevyys on alan tarvelähtöinen pätevyys.

Pätevyydessä on kaksi luokkaa: vaativa ja poikkeuksellisen vaativa. Koulutus- ja työkokemusvaatimukset riippuvat haettavasta ­pätevyysluokasta. Tarkat luokkakohtaiset vaatimukset on esitetty verkossa.

Uuden pätevyyden myötä FISEn palvelussa on 77 pätevyysnimikettä.

HAVAINNEKUVA: L Arkkitehdit Oy

Euroopan kemikaali­virastolle uudistilat osin suojeltuihin rakennuksiin

Euroopan kemikaalivirasto­ ECHA muuttaa Skanskan kehittämiin uusiin toimistotiloihin Helsingin Telakkarantaan vuoden 2020 alussa.

ECHAn 8-kerroksinen toimitalo tulee osoitteeseen Telakkakatu 6, aivan Telakkarannan alueen sydämeen. Uudisrakennuksen osaksi ja sen sisälle jää vanha punatiilinen puutyöpajarakennus, jonka ulkovaippa on suojeltu. Lisäksi vieressä sijaitseva suojeltu vanha konepajarakennus uudistetaan täysin, ja siihen toteutetaan kokous- ja tapahtumakeskus. Kahden rakennuksen välille tulee kulkuyhteys. Kaiken kaikkiaan rakennuskokonaisuuteen tulee noin 17 500 neliötä vuokrattavaa tilaa.

Skanska on kehittänyt Telakkarannan aluetta yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa vuodesta 2006 lähtien. ECHAn toimitilahanke käynnistää koko Telakkarannan alueen uudistushankkeen rakentamisvaiheen. Viimeinen Helsingin kantakaupungissa sijaitseva vanha teollisuusalue kokee muodonmuutoksen asumisen, liiketoiminnan ja kaupunkikulttuurin käyttöön.

Suomen suurin elementtitehdas Järvenpäähän

Lujabetoni Oy on ostanut Järvenpäässä sijaitsevan perinteikkään Konepajarakennuksen maa-alueineen. Kohteeseen investoidaan vuoden 2018 aikana suuri betonielementtitehdas helpottamaan elementtipulaa vilkkaassa rakentamisen markkinassa.

Investointi on Lujabetonin suurin koskaan toteutetuista. Elementtitehtaasta tulee Suomen suurin. Kokonaisinvestoinniksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa. Uuden tehtaan tuotevalikoimaan kuuluvat Luja-Superlaatat, ontelolaatat, väliseinäelementit, seinäelementit ja kerrostalorakentamisen erikoiselementit. Tehtaan maksimaalinen tuotantomäärä vastaa jopa 10.000 kerrostaloasunnon elementtitarpeita vuosittain.

Lujabetoni investoi kuluvan vuoden aikana tehtaan yhteyteen suurikapasiteettisen betoniaseman. Lisäksi aloitetaan välittömästi investoinnit betonielementtien koneisiin, muotteihin ja laitteistoihin. Tavoitteena on aloittaa elementtituotanto vielä vuoden 2018 aikana.

”Palveluiden laatu- ja hinta-kehitystä on seurattu vuodesta 2002. Alussa oma tuotanto oli 120 prosenttia kalliimpaa kuin yksityinen. Nyt olemme päässeet 10–15 prosentin eroon, mikä on huikea saavutus.”

Oulun yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki

Oulu sai INFRA ry:n jakaman vuoden 2017 kuntatilaaja -tunnustuksen

170

yksityisen maanomistajan perustamaa suojelualuetta, ­yhteensä 3 064 hehtaaria, perustettiin Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestetty Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjan myötä. Lähde: www.luontolahjani.fi

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto kasvoi syys-marraskuussa 7,7 prosenttia. Rakentamisen myynnin määrä kasvoi syys-marraskuussa 3,8 prosenttia. Talonrakentamisen toimiala kasvoi edelleen rakentamisen toimialoista voimakkaimmin kasvun ollessa 12,7 prosenttia. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto kasvoi 6,7 prosenttia. Maa- ja vesirakentamisen liikevaihto puolestaan väheni 2,9 prosenttia.

Topit & flopit

+ Edistääkseen työntekijöidensä terveyttä ja työhyvinvointia Peikko Group Oy:stä tulee savuton työpaikka. Kaikki Peikon tytäryhtiöt ja toimintapaikat yli 30 maassa ympäri maailmaa ovat savuttomia toukokuun 31. päivästä 2018 lähtien, jolloin vietetään maailman terveys­järjestön WHO:n kansainvälistä tupakatonta päivää.

+ Helsingin asemakaavoituksessa on otettu käyttöön viherkerroin, jonka avulla pyritään varmistamaan riittävän viherpinta-alan säilyminen tonteilla ja samalla ehkäisemään hulevesitulvia. Viherkertoimen laskemisessa käytettävä työkalu on päivitetty.

– Tapiolan uimahallin meneillään oleva, kesällä 2016 alkanut korjaus venyy ainakin kevääseen 2019. Korjausten taustalla on vuonna 2005 toteutettu, ja jälkikäteen epäonnistuneeksi havaittu hallin peruskorjaus. Korjauslistalla ovat muun muassa ilmanvaihtojärjestelmä, kiinteistön ja altaiden lämmitysjärjestelmä sekä vedenkäsittelyjärjestelmien kunnostusta ja uudistamista. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uimahalli on valmistunut vuonna 1965.