Yli kahdeksan metriä leveät kattoelementit rakennetaan työmaalla pitkästä tavarasta.
Yli kahdeksan metriä leveät kattoelementit rakennetaan työmaalla pitkästä tavarasta.

Puusta parempaa asumista

Sipoon Söderkullassa rakennetaan ekologista puutalokokonaisuutta modernilla tavalla elementeistä.

Teksti Jukka Nortio Kuvat Roope Permanto

Rakennusmestari Jouni Nissinen ja projektipäällikkö Kim Kukkeenmäki ovat melkoinen työpari. Kuudetta vuosikymmentä käyvällä Nissisellä on takanaan pian 40 vuotta erilaisilla rakennustyömailla aina vuoden 1978 Rahapajan työmaalta alkaen. Hän valmistui vuonna 1986 rakennusmestariksi Tampereen teknisestä koulusta.

Kukkeenmäki sai rakennusinsinöörin paperit Hämeenlinnassa vuonna 2013 ja on nyt ensimmäisessä työpaikassa vieraan palveluksessa. Mikään junnu hänkään ei ole alalla, sillä puurakentamisen kokemusta on kertynyt pikkupojasta saakka.

”Perheyrityksessä olen ikäni tehnyt raksahommia ensin työntekijänä ja sitten työnjohtajana. Tämän työn rinnalla minulla on parikin omaa rakennusalanfirmaa, joissa olen osakkaana”, kolmikymppinen Kukkeenmäki kertoo.

Myös Nissisellä puurakentaminen on verenperintönä.

”Faija oli puuseppä ja mutsin isä teki veneitä kaiket talvet.”

Näillä pohjilla on hyvä tehdä moderneja puuelementtitaloja Sipoon Söderkullassa.

Vaativat pohjatyöt

Sisco on tehnyt pientaloja puusta jo vuodesta 2011 alkaen. Aluksi valmistui noin sata asuntoa vuodessa. Sen jälkeen kasvu on ollut nopeaa ja vuoden 2017 aikana on määrä saada valmiiksi noin 500 asuntoa.

Nissinen ja Kukkeenmäki johtavat Vienokki-nimisen asunto-osakeyhtiön työmaata. Sinne nousee puolessa vuodessa tusina muuttovalmista taloa, joissa on 36 asuntoa.

Työt alkoivat Söderkullan työmaalla viime vuoden lokakuussa tontin pintatöillä ja maarakennuksella. Tontilla oli kuuden metrin korkeuserot, joita piti tasoittaa talojen tieltä.

”Erilaisia luiskia, jiirejä, tukimuureja ja hulevesien hallintaa teimme parisen kuukautta ennen kuin pääsimme varsinaisesti aloittamaan perustustyöt”, Nissinen sanoo.

Vuoden loppuun mennessä tehtiin muun muassa mittavat louhintatyöt. Maata kuljetettiin työmaalta pois kaikkiaan 7 000 kiintokuutiometriä.

”Maatöitä on tehty tällä tontilla poikkeuksen paljon verrattuna aiemmin tänne rakentamiimme kohteisiin”, Nissinen sanoo.

Päivässä harjaan

Moderni puuelementtirakentaminen takaa nopean, ekologisen ja kosteusvahingoista vapaan rakentamisen. Puuelementeillä ja moduuleilla saadaan selkeitä etuja verrattuna sekä betonielementtirakentamiseen että puurakenteiden tekemiseen pitkästä tavarasta.

”Työmaan kuivumisajat ovat minimoitu. Meillä ei tehdä maalaustöitä eikä valeta muuta kuin anturat”, Kukkeenmäki sanoo.

Puuelementtirakentaminen on hämmästyttävän nopeaa ja päällisin puolin melko yksinkertaista työtä.

”Kun pojat tekevät 12 tunnin päivän, talo nousee sinä aikana kivijalasta valmiiksi kattoon saakka. Tämä edellyttää, että katto on tehty ennakkoon valmiiksi viereisen talon sokkelin päällä”, Nissinen kertoo.

Katon tekeminen on joutuisaa, kun se voidaan kasata valmiista kattotuoleista ja muista rakenteista maan kamaralla eikä korkeuksissa. Valmiita kattoelementtejä ei voi tulla työmaalle, sillä ne olisivat yli kahdeksan metriä leveinä lähes mahdottomia kuljettaa.

”Aluskatteet, tuuletusrimat, ruoteet ja kaikki muut osat laitetaan kattoon valmiiksi, ennen kuin se nostetaan paikalle. Nosto on tarkkaa työtä ja sitä varten pitää tehdä hieman ylimääräisiä koolauksia. Nostoihin käytetään kuukulkijoita, joiden kanssa pitää olla tarkkana, jotta katto saadaan tarkasti oikealle paikalle”, Nissinen sanoo.

Elementtirakentamisen ilo

Kylpyhuone- ja saunatilat tulevat asuntoihin yhtenä moduulina. Moduulin toisessa päässä on keittiökaapit. Moduulin toisessa päässä, sen ulkopuolella, on asunnon tekninen tila.

”Massiivipuinen moduuli on vesieristetty, putkitettu, sähköistetty ja siinä on kaikki pinnat valmiina. Teknisessä tilassa on huoneistokohtainen sähkökeskus ja liitännät kunnallistekniikkaan. Kylpyhuonemoduulin sisään ei tarvitse asentaa muuta kuin lasiseinä ja -ovi kylpyhuoneen ja saunan väliin.”

Myös asunnon muut tilat syntyvät seinä-, lattia- ja kattoelementtien myötä. Moduulirakentamisen etuna on se, että sisätyöt jäävät hyvin vähiin.

”Me asennamme laminaatit lattioihin sekä laitamme mdf-levyjä seiniin ja kattoihin, eli ihan tällaista jokamiehen remppahommaa”, Nissinen sanoo.

Puuelementtien keveys on merkittävä etu betonielementteihin verrattuna. Niiden liikutteluun riittää kevyemmät koneet, perustusten ei tarvitse olla kovin järeitä ja riittäviin kantavuuksiin päästään huomattavasti kevyemmillä rakenteilla kuin betonin kanssa.

”Puurakenteet on helppo työstää, kun ei tarvitse piikata tai muuten käyttää järeitä työkaluja”, Nissinen muistuttaa.

Paloturvaa ja ekologisuutta

Vienokin pientaloista osa on kaksikerroksisia luhtitaloja, joissa on huoneistokohtainen palo-osastointi. Sprinklerijärjestelmää ei tarvita, sillä rakennussäädökset edellyttävät sellaisia vasta kolmikerroksisiin ja korkeampiin puutaloihin. Siscolla on jo suunnitteilla kahta kerrosta korkeampia puukerrostaloja.

Osastoinnin ansiosta mahdol­linen palo saadaan rajoitettua yhteen huoneistoon vähintään 30 minuutiksi, jolloin palokunta ehtii jo paikalle sammuttamaan tulta. Osastointi tehdään myös luhtitalojen käytäviin ja parvekkeille. Jokaiselta parvekkeelta pitää olla lisäksi palotikkaat.

”Käytämme Metsä Woodin Kerto-Q-levyä osana palo-osastointia. Sen hiiltyminen on noin millimetri per minuutti. Näitä materiaaleja käyttämällä minimoimme kipsilevyn käytön kohteissamme”, Kukkeenmäki sanoo.

Vienokin talot on suunniteltu mahdollisimman energiatehokkaaksi ja luonnonmukaisiksi. Elementtien eristeenä on käytetty jätepaperipohjaista selluvillaa.

”Me pyrimme tekemään mahdollisimman muovittomia asuntoja siinäkin mielessä, että eristeissä käytetään ilmansulkupaperia eikä höyrysulkumuovia”, Kukkeenmäki sanoo.

Myös ilmastointi on niin luonnonmukainen kuin nykyiset rakennussäädökset sallivat. Korvausilma tulee ikkunoiden karmiventtiilien kautta. Poistoilmaa varten on jatkuvasti päällä oleva huoneistokohtainen koneellinen poisto, johon on kytketty liesihormin lisäksi pesuhuoneen poistoilman kanava ja lämmön talteenotto.

Kaikki saman katon alta

Rakennusmoduulit ja elementit on kehitetty yhdessä Metsä Woodin kanssa. Siscon suunnittelija piirtää elementit, ja ne valmistetaan Metsä Woodin tätä tarkoitusta varten tekemistä suurta lujuutta tarjoavista materiaaleista, kuten Kerto LVL -palkeista ja -levyistä (laminated vaner lumber).

Sisco aloitti helmikuun puoli­välissä puuelementtien tuotannon Vantaan Hakkilaan valmistuneessa tehtaassaan. Aiemmin Sisco on valmistanut kylpyhuonemoduuleja.

”Tekemisen keskittämien saman katon alle antaa meille paljon etuja. Tieto kulkee paremmin oman firman sisällä ja tekemistä on helppo kehittää kun elementtien ja moduulien suunnittelu, valmistus ja talojen rakentaminen ovat kaikki omissa käsissä”, Nissinen sanoo.

Elementtien ja moduulien tuotantoa kehitetään jatkuvasti.

”Juuri eilen keskustelimme kattoelementtien tekemisestä ja seuraavaksi olen menossa palaveriin, jossa mietimme muun muassa parveke- ja luhtielementtien tuotantoa. Haluaisimme elementoida mahdollisimman suuren osan tekemisestä. Tarkkaan pitää laskea, mikä kannattaa tehdä työmaalla ja mikä tuodaan elementteinä”, Kukkeenmäki raottaa Siscon tulevaisuuden suunnitelmia.

Puuelementtien keveys on merkittävä etu betoni­elementteihin verrattuna.

Koteja 36 ruokakunnalle

Asunto-osakeyhtiö Vienokkiin valmistuu 12  yksiötä ja 16 kolmiota sekä 8 neljän huoneen ja keittiön asuntoja. Kaikissa asunnoissa on sauna, varasto ja joko piha tai parveke. Talot ovat joko yksi- tai kaksikerroksia pientaloja, osa luhtitaloja.

Talot kytketään kaukolämpöön ja keskitettyyn lämmön talteenottojärjestelmään. Niiden katoille asennetaan yhtiön sähköjärjestelmiin energiaa tuottavat aurinkopaneelit. Kaikissa taloissa on huoneistokohtaiset käyttövesi-, kaukolämpö- ja sähkömittarit. Vienokin talojen on määrä valmistua syksyllä 2017.

Kaksikerroksinen paritalo nousee harja­korkeuteen parissa päi­vässä. Yksi­kerroksiseen aikaa kuluu  vain 12 tuntia.
Kaksikerroksinen paritalo nousee harja­korkeuteen parissa päi­vässä. Yksi­kerroksiseen aikaa kuluu vain 12 tuntia.
Maasta törröttävät putkenpäät odottavat päälle tulevia pohjaelementtejä.
Maasta törröttävät putkenpäät odottavat päälle tulevia pohjaelementtejä.
Rakennusmestari Jouni Nissinen ja projektipäällikkö Kim Kukkeenmäki on oivallinen työpari, jossa yhdistyy kokemus ja varmuus sekä uudet ja tuoreet ideat.
Rakennusmestari Jouni Nissinen ja projektipäällikkö Kim Kukkeenmäki on oivallinen työpari, jossa yhdistyy kokemus ja varmuus sekä uudet ja tuoreet ideat.
Puuta käytetään Vienokin taloissa kaik­kialla, missä se on mahdollista.
Puuta käytetään Vienokin taloissa kaik­kialla, missä se on mahdollista.
Sauna ja kylpyhuone tuodaan rakennuksen sisään kokonaispakettina, johon täytyy asentaa paikan päällä vain saunan lasiseinä ja -ovi.
Sauna ja kylpyhuone tuodaan rakennuksen sisään kokonaispakettina, johon täytyy asentaa paikan päällä vain saunan lasiseinä ja -ovi.
Keittiö­kalusteet on integroitu elementteihin valmiiksi tehtaalla.
Keittiö­kalusteet on integroitu elementteihin valmiiksi tehtaalla.