materiaalit

Ruotsissa jo 40 vuoden ajan ilman reklamaatioita toiminutta eristysrakennetta asennetaan. Eristysongel­mien odotetaan ratkeavan.
Ruotsissa jo 40 vuoden ajan ilman reklamaatioita toiminutta eristysrakennetta asennetaan. Eristysongel­mien odotetaan ratkeavan.

Kosteusrakentamisen ongelmat

Uusista materiaaleista ratkaisu?

Useamman vuoden ajan on käyty keskustelua Ruotsin – tai laajemmin muiden pohjoismaiden – etumatkasta rakennusmateriaalitoimittajana Suomeen nähden.

teksti Reijo holopainen

kuva Muottikolmio Oy

Useat materiaalit ovat menestyneet markkinoilla jopa kokonaan ilman soraääniä, ja niinpä myös Suomen markkinoilla tapaa meillä ongelmalliseksi tiedettyyn kosteusrakentamiseen kehitettyjä uusia ratkaisuja.

Yksi kiinnostava materiaali – Isodrän-ratkaisu muun muassa kivijalkaeristykseen – on nyt rantautunut pysyvästi Suomen puolelle ja saanut varsin mukiinmenevän vastaanoton.

40 vuotta ilman ongelmia

Alkujaan Ruotsissa sertifioitu Isodrän-rakenne on varteenotettava salaojitus- ja vedeneristysjärjestelmän materiaali, koska toimivia, riittävästi hengittäviä ratkaisuja on etsitty tiettyihin kosteuden kesto-ongelmiin.

Tässä vielä vähän tunnetussa materiaalin valmistusmenetelmässä käytetään freonivapaata solumuovia, jossa styreenipallot ovat kauttaaltaan bitumiliiman ympäröimiä.

Liima estää kosteuden tunkeutumisen itse levyn rakenteeseen. Tällä tavoin on saatu aikaan tehokkaasti ja varmasti kuivattava rakenne.

Markkinoilla oleva Isodrän-levy valmistetaan puristamalla suoraan sopivan paksuisiksi levyiksi, millä vältetään vettyvät leikkauspinnat. Eritoten tämä testattu valmistustapa antaa tuotteelle tarvittavan ”juuri oikean ja tasaisen huokoisuuden”.

VTT:n sertifikaatin (Nro. 156/01) saaneen Isodrän-eristeen asennuksia on Suomessa tehty hyvin vähäisissä määrin vuodesta 1995 alkaen – referenssejä löytyy varsinaisesti vasta vuodesta 2007 lähtien. Julkisten kohteiden referenssilistasta löytyy erityisesti Alvar Aallon suunnittelemia kohteita Jyväskylästä, mutta myös Aalto-kirjasto Viipurissa.

”Yksityisiä omakotitaloja on toteutettu tuhansia”, kertoo maahantuoja, toimitusjohtaja Hannu Pyrhönen Muottikolmio Oy:stä.

Vajaa seitsemän vuotta edustusta on Pyrhösen mukaan menestystarina mukavalla vuosikasvulla.

Kosteutta hylkivä levy

Uusia materiaaleja syntyy nimenomaan tarpeen mukaan. Niille on ”tilaus”, ja niitä tuodaan markkinoille. Suomessa VTT:n testauksen ja sertifioinnin kautta markkinoille tullut kipsipohjainen WAB-märkätilalevy korvaa perinteisiä kipsikartonkilevyjä märkätilarakentamisessa. Testien mukaan se kestää rakennusvirheitä, kuten vuotoja vesieristyksessä, joista ei ala kehittyä kosteusvauriota.

VTT:n sertifikaatin (ETAG 022) mukaisesti tuote sopii puu- sekä teräsrungolle. Tuotteen pinnassa on hydrofobinen eli vettä hylkivä kuitukangas, eikä levyn erikoiskäsitelty kipsiydin ime kosteutta. WAB-referensseissä on muun muassa Seinäjoen keskussairaala ja Helsingin Crown Plaza -hotelli.

”Ratkaisussa kartonki on korvattu kuitukankaalla, joka on hydrofobinen. WAB-levyn kehitystyössä on ollut tavoitteena poistaa kipsilevyjen tunnetut heikkoudet märkätilarakentamisessa”, kertoo Muotolevy Oy:n kaupallinen johtaja Jarkko Kuisma.