Pääkirjoitus

”Nyt pitäisi saada jytinää tötteröön!”

Kesän yleisurheilun EM-kisoja seuratessa huomasi Suomen yleisurheilun apean tilan. Menestys on heikentynyt vuosi vuodelta. Voin vain kaiholla muistella Suomen kulta-aikoja. Tänään näyttää siltä, että intohimo menestymiseen on kadoksissa. Tyydytään liian helposti kisaturistin osaan.

Intohimoa ja tekemisen paloa oli taas ilmassa elokuun illoissa Lahden mäkimontussa – tosin ei mäkihypyn muodossa. Lahden oma poika Cheek näytti, miten järjestetään kansainvälisen tason show. Rimaa ei alitettu valmisteluissa, eikä sitä alitettu itse tapahtumassa. Päinvastoin, näytös oli täydellinen ja se kiinnosti kokonaisuutena ihmisiä laidasta laitaan. Ottamatta musiikkiin sen enempää kantaa, oli hienoa nähdä erittäin hyvin toteutettu tuotanto ja elämys. Asialla oli asiaansa paneutunut 1 000 hengen tiimi. Iso hatunnosto koko ryhmälle!

Voisiko rakennusalalla olla tätä samaa intohimoa valmistella ja toteuttaa hankkeet hyvin? Vai tyydytäänkö meillä liian helposti puolinaiseen tekemiseen? Rakentamisen lopputuloksissa pitäisi päästä myös vahvoihin elämyksiin. Uskon, että se ei synny ihmisten yksinäisellä puurtamisella, se syntyy hyvin johdetulla tiimityöskentelyllä. Asetetaan yhteisiä tavoitteita ja ponnistellaan niitä kohti.

Syksy on Vuoden Työmaan valinnan aikaa. Mielenkiinnolla odotan jälleen työmaiden esittelyjä. Viime vuosina tämän kilpailun osalta on ollut nähtävissä nuorten esiinmarssi toimialallamme. Nuorella rakentajapolvella on raikas ja uudenlainen tapa lähestyä ammattiaan.

Nuoret toimivat luontevasti tiimeissä ja ottavat asioita esille rohkeasti. Uskaliasta asennemuutosta tarvitaan muuallakin näinä kummallisina aikoina. Musikantti Remu Aaltosen sanoin nyt pitäisi saada jytinää tötteröön!

Rakennusmestareilla ja rakennusalan ammattilaisilla työtilanne jatkuu valoisana. Töitä löytyy ainakin koulutetulle rakentajalle. Jo rakennusmestarien ikäjakauman vuoksi vuoteen 2025 mennessä vajaa 5 000 mestaria siirtyy eläkkeelle.

Alan mielikuvan ja houkuttelevuuden lisäämiseksi toivon päättäjiltä pelotonta asennetta; tarvitsemme lisää aloituspaikkoja työnjohtoon valmistuville, erilaisia muuntokoulutuksia ja joustavuutta rakenteisiin, jotta varmistamme uuden, intohimoisen sukupolven sisäänajoa työmaille.

Hannu Järveläinen