MATERIAALIT

Wimao Oy:n  toimitusjohtaja  Ville Immonen ja koepuristettuja maalarintyövälineitä.
Wimao Oy:n toimitusjohtaja Ville Immonen ja koepuristettuja maalarintyövälineitä.

Luvassa jättimarkkinat

Ekologisten komposiittimateriaalien etsikkoaika on ohi

Komposiittimateriaalien tuotekehitysvaihetta on uutisoitu kiitettävästi, mutta lopullinen läpimurto rakennusmarkkinoille on odottanut itseään. Nyt tuotteistusaalto luo lisää myös ekologisia vaihtoehtoja.

teksti reijo holopainen KUVAT wimao oy

Komposiittimateriaalit ovat lyömässä läpi – lopulta. Suurin tekijä on kustannustehokas valmistusteknologia, joka käyttää suhteellisen vähän neitseellistä kuitua. Komposiitit ovat uusi, moderni ja mediaseksikäs tuoteryhmä, mutta tuotteistuksen ongelmista on ollut vähemmän puhetta.

Jo kymmenen vuotta sitten Lappeenrannan teknillisen yliopiston raportti arvioi rakennussektorilla puu-muovikomposiittituotteiden markkinavaltteja perinteisiin puutuotteisiin verrattuna. Niitä ovat valmistus kierrätysmateriaaleista, vähäinen kunnossapitotarve, mittapysyvyys, alhainen kosteusabsorptio ja lahonkestävyys.

Myös tasalaatuisuus ja kehittyneet tuotevalikoimat huomioitiin. Ekstruusiopuristusteknologia ja sen edut mainittiin suurina mahdollisuuksina jo viime vuosikymmenellä. Suurin haaste on ollut korvata lahoava puu, ja lahoa vastaan tapahtuva puun kemiallinen painekyllästys. Kestopuu on laajalti tiedostettu ympäristöongelma, mutta se on yhä tuotannossa.

Tyypillisimpiä rakentamisen sovelluskohteita komposiiteille ovat erilaiset terassi- ja piharakenteet, ovet ja ikkunat, kattorakenteet sekä ulkoverhoukset, joissa komposiittituotteilla korvataan perinteisiä puutuotteita.

Toisaalta uusiokierrätettyjen komposiittien haasteita tieteellisesti arvioitaessa esiin nousevat komposiittien korkeammat hankintakustannukset, alhaisemmat lujuusominaisuudet ja mahdolliset lämpölaajenemisongelmat.

Eko toimii, jos kustannukset ovat samat kuin bulkilla

Lappeenrantalainen Wimao Oy valmistaa biokomposiittituotteita patentoidulla ekstruusiopuristus-teknologialla. Yhtiön toimitusjohtaja Ville Immonen arvioi, että komposiittiteollisuuden etsikkoaikana on voitettu tuotteistuksen esteistä ainakin pahimmat. Yksi esteistä on tuotehinta.

Ekologista ja eettistä tuotantotapaa arvostetaan, mutta markkinoilla eettisyydestä ei juuri olla valmiita maksamaan. Ekologisuus on hyvä asia, mutta eettiset valinnat eivät saa tuntua kukkarossa. Tämä on todettu muillakin tuotannon aloilla.

”Hinta, jolla kilpaillaan, on ollut tärkeä tekijä, joka on saatu kohdalleen”, Immonen arvioi. Tuotteiden toiminnallisuus on hyvällä tolalla: kattotiilet, verhoilumateriaalit ja piharakentaminen kuuluvat tuotepalettiin.

Wimaon kolmen päätuotteen globaalin markkinan on arvioitu olevan 100 miljardin euron luokkaa.

”Päätuotteet liittyvät piharakentamiseen, infrarakentamiseen sekä pakkaus- ja logistiikkateollisuuteen. Myös me olemme vahvasti menossa ulkomaanmarkkinoille.”

Lappeenrannan yliopisto arvioi vuonna 2007, että komposiittimateriaalien käyttö rakentamiseen ja asumiseen liittyvässä teollisuudessa on globaalisti vahvassa kasvussa. Komposiittimateriaalit olivatkin se materiaaliluokka, joka kasvoi rakentamisen hiljaisen suhdanteen aikana.

Protolaitos tuotantoon

Wimao avaa syksyn aikana Lappeenrantaan protolaitokseen, joka tuottaa uusiotuotteita 2–3 miljoonaa kiloa vuodessa. Seuraava laitos, jonka vuosikapasiteetiksi arvioidaan 10 000 tonnia, on suunnitteilla, ja se sijoittuu Immosen mukaan lähelle prosessin tarvitsemia raaka-ainelähteitä. Tehdas kuulostaa kaikkiruokaiselta: muovi, jätepu, rakennusjäte, villa, kipsi, mutta myös tekstiilit kelpaavat sille.

Yhtiön konseptiin kuuluu myös tutkia ja toteuttaa muiden toimeksiantajien ideoita.

”Suunnittelupalvelumme auttaa tuotekehityksessä raaka-aineiden, muotoilun ja testausten osalta. Myös tuotannon suunnittelussa olemme tarvittaessa mukana”, Immonen kertoo.

Kiveä, eristeitä ja uskomattomia takuuehtoja

Yhdysvallat pistää paremmaksi: Tesla-yhtymän loppuvuodesta markkinoille lupaamissa, kierrätysmateriaaleja hyödyntävissä kattolaatoissa pitäisi ennakkotiedon mukaan olla energiaa talteen ottavia ominaisuuksia. Kansainväliset uutistoimistot, muun muassa Bloomberg, ovat ihmetelleet, kuinka katon kokonaiskustannus voi jäädä 400 euroon neliömetriltä. Lisäksi tälle rakenteelle annetaan ikuinen takuu.

Suomessa EU-tuella toimii kaksikin suomalaista tutkimushanketta, joissa viljellystä kuituhampusta on kehitetty tehokas rakennuseriste. ­Tuloksia alkaa tulla vuoden 2018 alkupuoliskolla, mutta nyt jo tiedetään, että tämäkin ratkaisu toimii. Hamppua on käytetty kylmässä Pohjolassa asuinrakennusten eristeenä jo 1600-luvulla.

EU:n tuella on tehty myös erilaisia kivikomposiittikokeiluja; muun muassa Pohjois-Karjalan vuolukivijauheen ja uusiomuovin yhdistämistä testattiin vuonna 2008.

Materiaaliteknisten ominaisuuksiensa ansiosta kivikomposiittia voi käyttää esimerkiksi korkeaa paloluokitusta vaativissa paikoissa, kuten laivojen, hotellien ja sairaaloiden seinissä ja lattioissa. Lisäksi materiaalin suuri ominaispaino tarjoaa mahdollisuuksia käyttää sitä myös akustisiin sovelluksiin, kuten äänieristyksiin.

Ville Immosen mielestä komposiittien tuotekirjo on vain hyvä asia: se lisää asian yleistä tunnettuutta, josta taas kaikki hyötyvät.

Biokomposiitista  valmistettu versio  sähkö­teollisuudessa  yleisesti käytettävästä  muovikotelosta.
Biokomposiitista valmistettu versio sähkö­teollisuudessa yleisesti käytettävästä muovikotelosta.