MESTA
koonnut: sirkka saarinen
Lähetä juttuvinkkisi: jari.kostiainen@rkl.fi
Helsinki-Vantaalla rakentaminen jatkuu
Helsinki-Vantaan uusin laajennusosa otettiin heinäkuussa käyttöön historiallisesti merkittävänä päivänä. Tismalleen samana päivänä 65 vuotta sitten, 10.7.1952, vietettiin Helsingin lentoaseman avajaisia Suomen ja Olympialippujen liehuessa Seutulan aurinkoisessa kesäsäässä.
Kakkosterminaalin eteläkärkeen valmistunut uusi laajennusosa palvelee muun muassa Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan matkustavia. Uudisosa tarjoaa yli 8 300 neliötä lisätilaa matkustajille, kolme uutta laajarunkokoneen matkustajasiltaa ja Suomen ensimmäisen lentokenttäliukukäytävän.
Uusi eteläsiiven laajennus on osa Finavian kehitysohjelmaa. Suomalaisuus näkyy uudessa eteläsiivessä materiaaleissa ja kalusteissa. Esimerkiksi seinät on pinnoitettu kotimaisella joko vaalealla, luonnonvärisellä tai mustaksi petsatulla puuviilulla. Viilun on valmistanut lappeenrantalainen CWP.
Kaikkiaan terminaalia laajennetaan 103 000 neliömetrillä. Lisätilojen rakentaminen ja käyttöönotto, uusien palvelujen lanseeraus ja matkustuksen sujuvoittaminen tapahtuvat vaiheittain vuoteen 2020 mennessä.
Kehitysohjelman seuraava merkittävä etappi on keskusaukion käyttöönotto vuoden 2019 alussa. Keskusaukiosta tulee koko laajennuksen sydän, jonka kautta kaikki kaukolentojen matkustajat lähtevät ja saapuvat lennoiltaan. ■
Topit & flopit
+ Valtioneuvosto antoi kesäkuussa eduskunnalle rakennusten suunnittelua koskevan maankäyttö- ja rakennuslain muutosesityksen. Muutos helpottaa väestönsuojien ja taloteknisten järjestelmien rakentamista sekä edistää hyviä ääneneristävyysratkai‑ suja ja matkapuhelinten sisä‑ tilakuuluvuutta.
– Kiista Helsingin Kruununhaan 28 arvokerrostalon hissien rakentamisesta kesti peräti 15 vuotta. KHO ratkaisi heinäkuussa kiistan: arvokerrostaloihin saa rakentaa hissejä. KHO linjasi nyt, että uusi asemakaava ottaa tarpeeksi hyvin huomioon arvokkaat porrashuoneet ja niiden säilyttämisen hissien rakentamisesta huolimatta.
Suomen suurin aurinkopuisto käyttöön
Suomen suurimman aurinkopuiston ensimmäiset aurinko‑ paneelit otettiin käyttöön heinä-elokuun vaihteessa Atrian aurinkosähköpuistossa Seinäjoella. Tänä vuonna asennettava noin 4 MW:n aurinkopaneelikenttä otetaan kokonaisuudessaan käyttöön syksyn aikana.
Hanketta varten perustettu Nurmon Aurinko Oy toteuttaa investoinnin ja vastaa laitteistojen ylläpidosta. Nurmon Aurinko Oy:n taustalla on Atrian Suomi Oy:n lisäksi Solarigo Systems Oy. Työ- ja elinkeinoministeriön tukeman projektin ensimmäisen vaiheen rakentaminen käynnistyi kesäkuun 2017 alussa.
Vastaavia teollisuuslaitokseen integroituja aurinkoenergiaratkaisuja ei ole Suomessa aiemmin toteutettu. Tehtaan alueelle asennetaan yli 24 000 aurinkopaneelia maa- ja kattoasennuksina, jotka vastaavat 5 600 MWh vuotuista sähköntuotantoa. Paikallisesti tuotetulla päästöttömällä sähköllä korvataan noin 5 % tehtaan tarvitsemasta sähköstä vuositasolla. Atrian Nurmon tehtaan kiinteistöjen jäähdytystarve on merkittävä ja aurinkoenergian tuotantoprofiili tukee tätä tarkoitusta. Hanke vähentää kokonaispäästöjä ja parantaa tehtaan energiatehokkuutta. Se lisää omavaraisuutta ja riippumattomuutta ulkopuolisista verkoista sekä niiden häiriöistä. ■
8,7 %
Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi vuoden 2017 maalis-toukokuussa 8,7 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin liikevaihto kasvoi 10,1 prosenttia. Lähde: Tilastokeskus
Työturvallisuuden yleisperehdytys siirtyy verkkoon
ePerehdytys korvaa nykyisessä perehdytysmallissa olevan yleisten turvallisuusasioiden osion. Työpaikkakohtainen perehdytys säilyy edelleen työmailla. ePerehdytys ei myöskään korvaa nykyistä Työturvallisuuskorttia. ePerehdytys on käyttöönotettavissa 1.9.2017 alkaen.
Nykyisessä perehdytysmallissa työntekijä on voinut joutua käymään läpi eri työmaiden perehdytyksissä samat yleiset työturvallisuusasiat jopa kymmeniä kertoja vuodessa.
ePerehdytyksessä turvallisuuden yleiset asiat suoritetaan etukäteen ajasta ja paikasta riippumattomana verkko-oppimisena. Hyväksytty suoritus on voimassa aina vuoden kerrallaan kaikilla työmailla.
ePerehdytys muodostuu tehtäväsivuista ja tentistä. Hyväksytty suoritus tallentuu välittömästi Tilaajavastuun Taitorekisteriin, ja tieto on työmaalla luettavissa Valttikortilta muun muassa maksuttoman mobiilisovelluksen avulla.
ePerehdytyksen edut
• Säästää aikaa ja kustannuksia
• Voimassa kaikilla työmailla
• Kaikille samanlainen perehdytys omalla äidinkielellä
• Suoritus helposti tietokoneella ja mobiililaitteilla
• Sisältö aina ajan tasalla ja säädösten mukainen
• Työturvallisuus paranee, tapaturmataajuus pienenee
• Turvalliset työtavat parantavat tuottavuutta ja laatua
ePerehdytys on kehitetty yhteistyössä alan yritysten, järjestöjen ja viranomaisten kanssa. Siihen on koottu alan parhaat käytännöt ja tuorein turvallisuustieto. ePerehdytys on samalla osa Rakennusteollisuuden Nolla tapaturmaa 2020 -ohjelman toimenpiteitä. Palvelun jatkuvasta kehittämisestä ja ajantasaisuudesta vastaa RT:hen kuuluva Rakennusmedia. Sisältö tuotetaan yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien jäsenyritysten ja Mittaviivan kanssa. Mukana kumppaneina ovat myös muun muassa Rakennusliitto, RIA, Pro, Aluehallintovirasto, STUL sekä Suomen Tilaajavastuu.
Lisää tietoa uudesta perehdytysmallista: www.eperehdytys.fi
Turun AMK testaa hamppurakentamista
Turun ammattikorkeakoulun Lemminkäisenkadun kampuksen sisäpihalle rakennetaan testirakennusta, jossa hyödynnetään hamppu–kalkki-massiivirakennetta. Testi on osa Rakenneratkaisuja hampusta -hanketta.
Hankkeessa testataan kotimaisten raaka-aineiden toimivuutta Suomen ilmastossa hamppurakentamisen tekniikalla, jota on tehty Euroopassa jo pidempään. Eniten hamppua hyödynnetään rakentamisessa Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.
Hamppua viljellään jo Suomessa. Yhdeltä hehtaarilta saadaan raaka-aine keskikokoisen omakotitalon rakentamiseen. Suomessa sitä on käytetty perinteisesti rakennusten eristeenä. Testirakennuksen fysikaalisia ominaisuuksia, kuten kosteuden ja lämpötilan muutoksia seurataan sen valmistuttua.
Hamppu-kalkkikomposiitti on ominaisuuksiltaan hengittävä, lämmöneristävä, hiilineutraali ja paloturvallinen. Elinkaaren lopussa rakennus on täysin kierrätettävissä. Hamppu-kalkkimassa voidaan käyttää maataloudessa maanparannusaineena.
Hamppu-kalkkiseos koostuu hampun päistäreistä, rakennuskalkista ja vedestä. Näiden suhdetta voidaan vaihdella halutusta lopputuloksesta riippuen. ■
Rakentamisessa kemikaalialtistumisen riskiammatteja
Työterveyslaitos on listannut työt ja ammatit, joissa on suurin riski sairastua kemikaalialtistumisen vuoksi. Listan kärjessä ovat lujitemuovityö ja veneiden laminointi, rakennusten purkutyö, metallimalmien kaivos- ja louhostoiminnan pölyinen työ ja lattioiden päällystyö ja automaalarin työ.
Vaarallisia työt ovat, koska niissä altistutaan pölyille, liuottimille ja hengitysteitä ärsyttäville kemikaaleille. Arviointi tehtiin rekisteritietojen ja asiantuntijoille tehtyjen kyselyjen perusteella. Usealle riskityölle on tehty myös malliratkaisuja ja tietokortteja kemikaalialtis‑ tumisen hallintaan.
Noin miljoona suomalaista altistuu työssään erilaisille pölyille, kaasuille tai muille kemiallisille tekijöille. Teollisuudessa kemikaaleille altistuu 40 prosenttia työntekijöistä ja pölyille 60 prosenttia. Rakennusteollisuudessa vastaava luvut ovat 38 prosenttia ja 78 prosenttia. Altistuminen aiheuttaa ammattitauteja ja muita työperäisiä sairauksia jopa kuolemia. EU-tasolla 44 prosenttia työhön liittyvistä kuolemista aiheutuu altistumisesta vaarallisille aineille. ■
MESTATILASTO
Rakentamisen luottamusindikaattori
(Kausitasoitettu saldoluku)
Rakentamisen luottamus laski vähän heinäkuussa. Indikaattorin viimeisin saldoluku oli –3, kun edelliskuun lukema oli +3. Pitkän aikavälin keskiarvo on –7, joten luottamus on laskusta huolimatta hieman keskimääräistä vahvempaa. Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto
Vaikuta lehden sisältöön ja osallistu arvontaan
Mistä haluaisit lukea Rakennustaito-lehdestä? Missä olemme onnistuneet, missä taas voisimme petrata? Vastaa lyhyeen verkkokyselyyn alle viidessä minuutissa. Vastaaminen onnistuu myös mobiilissa.
Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 20.12.2017 Pauligin Cupsolo ByMe -kapselilaite ja siihen sopivia kaakao- ja kahvijuomakapseleita. Trendikkään mattamusta kapselilaite mahtuu pieneenkin tilaan.
Kyselyyn voivat osallistua kaikki Otavamedia OMAn tuottamien lehtien lukijat. Voit osallistua kyselyyn jokaisen ilmestyvän numeron yhteydessä, mutta vain yhdellä vastauksella lehden numeroa kohden. Kysely ja arvonta koskevat lehtiä, jotka ilmestyvät syyskaudella 2017. Palkinnon arvontaan osallistuvat kaikki vastanneet. Palkinto arvotaan 20.12.2017. Voittajalle ilmoitetaan sähköpostitse tai kirjeitse.
”Suomen pitkien kaavoitus- ja lupaprosessien takia nyt toteutetaan rakennuksia, jotka on suunniteltu vuosia sitten. Tästä seuraa hankaluuksia: esimerkiksi autohalleihin ei ole tiedetty suunnitella latauspaikkoja sähköautoille, vaikka niiden määrää pitäisi nimenomaan lisätä, jotta Suomi saavuttaisi ilmastotavoitteensa.”
Hille Kaukonen, Skanskan kaavakehitysjohtaja, blogi ”Kaupunkisuunnittelu ei ole hetken huumaa” 12.7.2017