Pääkirjoitus
Oletko valmis?
”Rakentaminen on jo digitalisoitunut.”
Kesällä nähtiin jälleen kerran huikeita James Bond -uusintoja tv:stä. Näissä leffoissa keksijä Q aina esittelee elokuvan yhdessä osassa uusia innovaatiohärpäkkeitä. Nyt kun katselee vaikka 80-luvun Bondeja, nämä vekottimet näyttävät aika lailla lapsellisilta.
Tällä hetkellä meistä jokainen näppäilee iPhonen tapaista älypuhelinta tottuneemmin kuin Roger Moore koskaan aavistikaan. Mutta usko tai älä, vajaan kymmenen vuoden päästä näille nykyisille älylaitteille nauretaan kuin vanhoille Bond-leluille. Nykyinen teknologinen kehitys muuttaa arkeamme tällä hetkellä nopeammin kuin uskallamme edes pelätä.
Digitalisaation edistysloikka muuttaa myös rakentamista, on jo muuttanut. Tänään rakennamme kustannustehokkaammin, tarkemmin, turvallisemmin… – rakentaminen on jo digitalisoitunut. Viisi vuotta sitten kysyttiin, tarvitseeko mestari työmaalla tablettia, enää ei kysytä.
KIRA-digihanke haki jälleen elokuussa uusia kokeiluhankkeita, joissa etsittiin rakennetun ympäristön ja rakentamisen digitalisaatiota edistäviä nopeita, konkreettisia ja uutta luovia kokeiluja. Hieno digihanke pyörähti käyntiin viime vuonna. Tähän mennessä on ennätetty rahoittaa 48 kokeilua lähes 1,7 miljoonalla eurolla. Kolmen vuoden aikana rahaa kokeiluhankkeisiin investoidaan kokonaisuudessaan nelisen miljoonaa.
Rakentaminen herätti Suomen kasvupolulle runsas vuosi sitten. Toimialallamme näkee iloisia ihmisiä; töitä, projekteja ja isoja hankkeita piisaa ennätyspaljon. Mitä tekee huomisen rakentamiselle KIRAn digihanke – se on arvoitus?
Rakentamisen kasvubuumi ei jatkune yhtä vahvana kuin tänään, mutta sen ympärille muodostuu uudenlaista liiketoimintaa. Maailmalla on arvioitu, että tekoäly tuplaisi Suomen talouskasvun vuoteen 2035 mennessä.
Tekoäly siis muuttaa tapaamme käyttää erilaisia käyttöjärjestelmiä. Teknologiat muuntautuvat käyttöömme jouhevasti oppien ja parantaen koko ajan käyttökokemustamme. Tässä on kiinteistö ja -rakentamisalan uusi kasvukaista. Tämä vaikuttaa myös rakennusalan rekrytointeihin; jos vielä tänään palkataan fyysistä työvoimaa, huomenna palkataan aivoja eli osaamista.
Vaikka uuden sukupolven teknologia muuttaa rakentamista ja suhdettamme ympäristöön, yksi asia tässäkin korostuu – verkostoituminen. Koska työnjako muuttuu, riippuvuudet uusissa rajapinnoissa lisääntyvät, yksin ei pärjää jatkossakaan kukaan. Oikeiden kumppaneiden löytyminen perusosaamisen lisäksi korostuu entisestäänkin.
Mitä kaikkea tämä tuo rakentamiseen, en tiedä – tiedätkö Sinä?
Jari Kostiainen