MESTA

koonnut Sirkka Saarinen

Lähetä juttuvinkkisi: sähköpostiosoite@otavamedia.fi

Kosteus­turvallista betonielementtirakentamista

Energy Efficient Concrete Structures in Arctic Environment eli EFCONE on Lapin ammattikorkeakoulun hanke, jossa tutkitaan Kittilässä sijaitsevan betonielementti­rakenteisen koulutus- ja työhyvinvointikeskus Wellevin lämpö- ja kosteusteknistä toimintaa.

Wellevin käyttö tutkimus­kohteena huomioitiin jo ra­ken­nusvaiheessa. Rakennuksen seinäelementteihin valittiin viisi erilaista rakenteellista ratkaisua. Elementeissä käytetyt eristeet ovat erityyppisiä mutta eristysarvoltaan samanlaisia.

Betonielementtitutkimuk­sen lisäksi hankkeeseen kuu­luu ikkunatutkimus, jossa tutkitaan muun muassa huurtumattomia ikkunoita sekä ikkunoiden syvyyssuuntaisen sijoittamisen merkitystä.

Betonielementtien lämpö- ja kosteusteknistä toimivuutta on analysoitu reilun vuoden ajan. Tutkimukset Kittilässä jatkuvat vielä ensi keväälle.

Lapin AMKin projektipäällikkö Tuomas Alakunnaksen mukaan elementtien lämpötekninen toimivuus ja kosteusturvallisuus ovat kunnossa ja betonielementit toimivat suunnitellulla tavalla.

Vaikka rakenteet ja elementit ovat Wellevissä kunnossa ja rakennusosaaminen Suomessa yleensäkin hyvällä tasolla, betonielementit valmistaneen YBT Oy:n toimitusjohtaja Juha Alapuranen ennakoi tulevaisuudessa ongelmiakin. Kosteusongelmia on hänen mukaansa tulossa, mikäli eristeet paksunevat ja liian nopean rakentamisen vuoksi rakenteet eivät ehdi kuivua.

EFCONE-hankkeen osapuolet ja toteuttajat: Tekes, Betoniteollisuus ry, Lapin AMK, YBT Oy, Kingspan Insulation Oy, Paroc Oy, Rovaniemen insinööritoimisto Oy, Skaala Oy.

Lumagin minidumpperit ja rakennuskoneet Suomen markkinoille

Seinäjokinen Citykone Oy on aloittanut Lumag-koneiden ja -laitteiden maahantuonnin keväällä 2016. Lumag GmBh on vuonna 2004 perustettu perheomisteinen, moderni rakennuskonevalmistaja. Suurimpana tuoteryhmänä valikoimissa ovat minidumpperit ja maantiivistäjät.

”Citykone Oy on vuodesta 2009 toimittanut laadukkaita koneita ja laitteita suomalaisille viherrakentajille. Lumagin kanssa solmimamme sopimuksen ansiosta konevalikoimamme kattaa monipuolisemmin myös muiden rakennustyömaiden tarpeet”, kertoo Citykone Oy:n Tuomas Wilén.

Lumag®-minidump­peri­valikoima kattaa dumpperit noin 300 kg:n kantavuudesta aina 600 kg:aan asti.

”Mallista ja kantavuudesta riippuen ovat koneet joko tela-alustaisia tai rengasvetoisia. Myös sähkökäyttöisiä dumppereita löytyy aina 600 kg:n kantavuuteen saakka”, kertoo Wilén.

”Etenkin pienimmät ja edullisimmat mallit on hinnoiteltu niin kilpailukykyisesti, että uskomme näitä hankittavan jopa kottikärryjen vaihtoehdoksi”, lisää Wilén.

Nummen palvelukeskus elinkaarimallilla

YIT ja Caverion toteuttavat Hämeenlinnassa sijaitsevan Nummen palvelukeskuksen elinkaarimallilla. Keskuksen rakentaminen käynnistyi keväällä 2016 maanrakennustöillä. Peruskivi muurattiin syyskuun lopulla. Hankkeen on määrä valmistua kesäkuussa 2018.

Elinkaarihanke kattaa palvelukeskuksen rakentamisen ja kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon 20 vuoden ajan.

Elinkaarimalli varmistaa kaupungille olosuhteiltaan hyvän, kunnossa ja käytettävissä olevan kiinteistön, jonka energiatehokkuus ja suunnitelmallinen ylläpito takaavat kiinteistön alhaisen hiilijalanjäljen.

Nummen palvelukeskus on suunniteltu yhteistyössä tulevien käyttäjien kanssa palvelemaan eri-ikäisiä ihmisiä sekä uutta, ilmiöpohjaista oppimista korostavaa opetussuunnitelmaa. Koulun, sen tekniikan ja akustiikan tulee tarjota mahdollisuuksia monimuotoiseen työskentelyyn.

Topit & flopit

+ Tampereen Rantatunneli avataan liikenteelle 15.11.2016, puoli vuotta etuajassa. Hanke on pysynyt tavoitekustannuksessaan, 180,3 miljoonassa eurossa. Rantaväylän tunneli on Suomen pisin maantietunneli.

+Rakentamisen Laatu RALA ry julkaisi syyskuussa uuden työkalun, jolla rakennusalan yritykset voivat pyytää palautetta yhteistyökumppaneiltaan rakennushankkeen aikana tai sen päätyttyä. Sähköisen RALA-palautekyselyn voi käynnistää hankkeen tilaaja, rakennuttaja, konsultti, pääurakoitsija, suunnittelija tai aliurakoitsija.

– Suomen Kalustekierrätys Oy on myynyt useiden maalämpöjärjestelmien asentajille väärillä tiedoilla metanoli­pohjaista lämmönsiirtonestettä etanoli­pohjaisen nesteen sijasta vuosina 2012–2015. Nestettä on asennettu yli 1 000 kiinteistön energiakaivoon ympäri Suomea. Poliisi tutkii tapausta.

Suomen suurimman infrahankkeen, Länsimetron, käyttöönottoaika ei ole tiedossa. Alkuperäinen käyttöönotto­päivämäärä oli 15.8.2016. Aikataulun on luvattu täsmentyvän lokakuussa.

LapWall investoi Pyhännälle

Pyhännällä sijaitseva puuelementtirakenteiden toimittaja Lapwall on käynnistänyt yli 30 miljoonan euron investointiohjelman. Summasta noin 15 miljoonaa euroa kohdistuu Pyhännälle, jonne Lapwall rakentaa uutta tuotantotilaa 25 000 neliömetriä. Investointien avulla tuotannon automaatioasetta nostetaan merkittävästi. Tuotannon volyymi Pyhännän tehtaalla kolminkertaistuu uusien investointien myötä.

LapWall on viisitoistakertaistanut liikevaihtonsa neljässä vuodessa. Kuluvan vuoden aikana yritys on työllistänyt jo 70 uutta henkilöä. Yrityksen vuoden 2016 liikevaihdon ennakoidaan olevan noin 32 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä viennin osuus myynnistä on yli 20 prosenttia Lappwallin liikevaihdosta. Tärkeimmät vientikohteet ovat Ruotsi, Norja ja Saksa.

LapWall Oy:n LEKO®-elementtiratkaisu tarjoaa vaihtoehdon betonista ja pitkästä puutavarasta rakentamiselle.

Elokuvateatteri Maximin jatko taas auki

Helsingin keskustassa sijaitsevan Maximin kiinteistöön suunniteltu hotellihanke ei toteudu. Ilmarinen ja Kämp Collection Hotels suunnitte­livat kiinteistön peruskorjaus­ta ja laajennusta niin, että siinä toimisi elokuvateatteri ja hotelli. Tarkoituksena oli kunnostaa Maximin kaksi elokuvasalia ja rakentaa kolmas, pieni studiosali sekä samalla laajentaa Hotelli Kämpin tarjontaa 17 huoneistolla.

Hankkeesta on luovuttu, koska se jatkoselvityksissä osoittautui rakennuskus­tan­nuksiltaan liian kalliiksi. Maximin elokuvatoiminnalle haetaan jatkajaa ja raken­nuksen muuta käyttöä selvitetään.

Eskolantien puu­kerrostalot palkittiin

Helsingin Pukinmäen Eskolantiellä sijaitseva, yhteensä 93 vuokra- ja asumisoikeusasunnon puukerrostalokohde on voittanut pohjoismaisen asuntokilpailun.

Täydennysrakentamisena toteutettu kohde sai kiitosta muun muassa rohkeasta värinkäytöstä, ilmeikkäistä julkisivuistaan, monipuolisesta asuntojakaumastaan ja kodinomaisesta tunnelmasta.

Kesäkuussa 2015 valmistunut Eskolantien puukerros­taloalue on SRV:n ensimmäinen tilaelementtikohde. Asunnot koostuvat Stora Enson Pälkäneen-tehtaalla valmistetuista tilaelementistä, joiden asennus kesti puoli vuotta.

Asuntokilpailun voittajan valinnut NBO on pohjoismaisten yleishyödyllisten asuntotoimijoiden yhdistys, jonka tehtävänä on edistää kohtuuhintaista, ekologista ja sosiaalisesti kestävää asumista jäsenmaissaan. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Raksa Coach:

nopea koulutusreitti

Talonrakennusteollisuuden Itä-Suomen piirin Raksa Coach -hankkeessa tarjotaan Pohjois-Savon alueen maahanmuuttajille ja suomalaisille työttömille uusi, nopea koulutusreitti rakennusalan opintoihin ja työhön.

Kouluttajaksi valikoitui Savon ammatti- ja aikuisopisto. Lokakuussa alkaneen ensimmäisen neljän kuukauden koulutusjakson jälkeen opiskelijat siirtyvät helmikuussa työmaille opettelemaan käytännön työntekoa. Toinen ryhmä aloittaa intensiivijakson helmikuussa ja siirtyy työmaille kesäkuun loppupuolella.

”Käräytä kaverisi kertomalla hänen esimiehilleen hänen tuottavuutta parantavista ideoista, toisista välittävistä työturvallisuus­teoista tai ammattitaitoa huokuvista laatuteoista. Oleellista on, että ilmiannettu onnistuja on rohkeasti poistunut mukavuus­alueeltaan ja uskaltanut kehittää ja parantaa työympäristöä.”

Aluejohtaja Jukka Kylliö, Skanska Etelä-Suomi toimitilarakentamisyksikkö, blogi 12.9.2016

66 %

Taloyhtiöiden asukkaat tuntevat huonosti pelastussuunnitelman. Suurin osa kerros- (66 %) ja rivitaloasujista (61 %) ilmoittaa, että ei ole perehtynyt taloaan koskevaan pelastussuunnitelmaan.

Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK

MESTATILASTO

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2016 touko-heinäkuussa 10,5 miljoonalle kuutiometrille. Se on 3,2 pro­senttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiometrimäärä kasvoi edelleen. Kasvua oli myös liike- ja toimistorakennuksille myönnetyissä rakennusluvissa. Lähde: Tilastokeskus.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän koulutus- ja hyvinvointikeskus Wellevi Levillä valmistui vuonna 2014 lähes kokonaan Lapin ammattiopiston oppilastyönä. Testi- ja mittauskäyttö  huomioitiin jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Rakentamisessa huomioitiin myös tilojen muunneltavuus, energiatalous ja kestävä kehitys.
(kuva: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä)
Rovaniemen koulutuskuntayhtymän koulutus- ja hyvinvointikeskus Wellevi Levillä valmistui vuonna 2014 lähes kokonaan Lapin ammattiopiston oppilastyönä. Testi- ja mittauskäyttö huomioitiin jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Rakentamisessa huomioitiin myös tilojen muunneltavuus, energiatalous ja kestävä kehitys. (kuva: Rovaniemen koulutuskuntayhtymä)
Koko kylän kohtauspaikaksi kaavailtu palvelukeskus pitää  sisällään yhtenäiskoulun, kirjaston, monipuoliset liikunta-,  sosiaali- ja terveyspalvelujen tilat sekä kulttuuripalveluita.
(kuva: YIT)
Koko kylän kohtauspaikaksi kaavailtu palvelukeskus pitää sisällään yhtenäiskoulun, kirjaston, monipuoliset liikunta-, sosiaali- ja terveyspalvelujen tilat sekä kulttuuripalveluita. (kuva: YIT)
Maximin kiinteistössä on kaksi elokuvasalia, joista toinen on suojeltu. Elokuvasalit, kuten muukin kiinteistö, ovat kunnostuksen tarpeessa.
(Kuva: Mikko Käkelä)
Maximin kiinteistössä on kaksi elokuvasalia, joista toinen on suojeltu. Elokuvasalit, kuten muukin kiinteistö, ovat kunnostuksen tarpeessa. (Kuva: Mikko Käkelä)
Eskolantien puukerrostalot on koottu työmaalla tehdas­valmisteisista elementeistä kuin legopalikat. Kokoaminen  kesti vain kolme kuukautta. Puisiin tilaelementteihin on  tehtaassa asennettu ikkunat, pintamateriaalit ja kalusteet.
(Kuva: SRV)
Eskolantien puukerrostalot on koottu työmaalla tehdas­valmisteisista elementeistä kuin legopalikat. Kokoaminen kesti vain kolme kuukautta. Puisiin tilaelementteihin on tehtaassa asennettu ikkunat, pintamateriaalit ja kalusteet. (Kuva: SRV)