Vaikka suunnitelmat ovat eläneet, keskussairaalan pääaulan ­laajen­tamisen ja nykyisen poliklinikka-alueen muutos­työt valmistuvat kaksi kuukautta etuajassa.
Vaikka suunnitelmat ovat eläneet, keskussairaalan pääaulan ­laajen­tamisen ja nykyisen poliklinikka-alueen muutos­työt valmistuvat kaksi kuukautta etuajassa.

Mikkelin keskus- sairaala

on kiireinen ja monivaiheinen työmaa

Laajennus- ja peruskorjausurakan ensimmäinen vaihe on loppusuoralla etuajassa.

teksti Santeri Pakkanen

kuvat Paula Myöhänen

Keskussairaalan pääaulan laajentamisen ja nykyisen poliklinikka-alueen muutostyöt valmistuvat reilut kaksi kuukautta suunniteltua aikaisemmin. Vastaanottoalueen tavoitehintaisen projektinjohtourakan vetäjä Lujatalo Oy kiihdytti aikataulua tilaajan eli Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (ESSOTE) pyynnöstä.

”Vastaanottotilan ensimmäisen eli G-osan piti valmistua joulukuussa. Tilanpuute toisessa rakennuksessa ratkaisi sen, että resurssit keskitettiin G-osaan. Vastaavasti urakan toinen puolisko vähän kärsii”, projektinjohtaja Jukka Rasilo kertoo.

Vastaanottoalueen G-, H- ja K- osat ovat saneerausta yhdessä kerroksessa. Lisäksi H- ja K -osan eteen tulee pieni laajennus kahdessa kerroksessa. Haasteita on riittänyt ilman aikataulun nopeuttamistakin. Projektinjohtourakka valittiin sen takia, että piti päästä nopeasti liikkeelle, vaikka ei ollut täydellisiä suunnitelmia. Urakoita kysyttiin luonnoksilla, ja vasta sen jälkeen tehtiin varsinaiset työsuunnitelmat.

Eniten lisätöitä ovat tuoneet käyttäjän muutostoiveet. Toukokuun lopussa 2015 valtuustossa hyväksyttyyn hankesuunnitelmaan budjetteineen tuli kesäloman aikana laajennusosa. Se ehti kuitenkin urakkalaskennan luonnokseen. Maanrakennus ja paalutus taas eivät ehtineet, ja ne lisättiin projektinjohtourakkaan. Kun työt oli jo aloitettu, tulivat kellarissa sijaitsevan konesalin turvaluokitukset. Niiden mukaan rakenteet muuttuivat k-luokan väestönsuojarakenteiksi.

”Se vaikutti paalutuksiin, perustuksiin, seinärakenteisiin, ihan kaikkeen”, Rasilo toteaa.

”Skarppina pitää olla, kun suunnitelmat muuttuvat tuohon tahtiin”, vastaava mestari Pete Simos hymähtää.

Sairaalaympäristö on vaativa

Laajennus on hidas ja työläs. Koko laajennusalue paalutettiin porapaaluilla joulu-tammikuussa. Rasilon ja Simoksen varsinainen ohhoh-päivä oli viime marraskuussa, kun kaivinkone katkaisi kaksi pinnassa näkyvillä ollutta kaapelia ja sitä kautta sähkönsyötön koko sairaalakorttelista. Tammikuussa kova pakkasjakso hidasti rakentamista.

Vaativuusastetta nostaa sairaalaympäristö, sillä toimivat osastot ovat koko ajan vieressä. Rasilon mukaan pieniä keskeytyksiä sairaalan toimintaan liittyvien asioiden takia on tehty paljon.

”Kun toisessa kerroksessa toimivan radiologiayksikön hälytysvalot olivat päällä, kattotyöt piti keskeyttää. Kun sisällä olevan unitutkimusyksikön punainen valo alkaa pyöriä, niin melu seis.”

Putkijärjestelmien vetäminen sekä ylös että alas on haasteellista. Sairaala-alueen maanalainen osa on täyteen rakennettu kahden kerroksen syvyyteen. Vastaanoton alapuolella olevaan välinehuoltoon meno viemäreineen on raskasta.

Laatu on ykkösasia. Rakennuttajana ja rakentamisen valvojana toimii mikkeliläinen Suomen Controlteam Oy, jonka toimitusjohtaja Rasilo on. Controlteamille kuuluu myös projektinjohto ja suunnittelun ohjaus. Hankkeessa on oma LVI-valvoja, samoin sähköpuolella.

Aliurakoitsijoiden ketjuttamista on rajoitettu siten, että ketju päättyy kahden aliurakan jälkeen. Simos sanoo, että aliurakoitsijoiden kanssa ei ollut sen kummempia ongelmia, kun pyritään käyttämään tuttuja paikallisia toimijoita. Vastaanottoalueen noin 8 miljoonan kokonaisarvosta rakentamisen, LVI:n ja sähkötekniikan osuus on alle kaksi miljoonaa. Haastatteluhetkellä työmaan vahvuus oli 17 työntekijää ja neljä työnjohtajaa. Lujatalolla ei ole kohteessa omia työntekijöitä.

Simos miettii, että G-osan luovuttamisen jälkeen sama kiire jatkuu laajennusosassa.

”Yksi tulevista haasteista on saada käännetty katto vedenpitäväksi. Talvi lähestyy.”

palaute@digilehti.rakennustaito.fi

Tavoitteena parempi toimivuus

Varsinainen uudisrakentaminen tulee myöhemmin. U-rakennuksen päälle rakennetaan kaksi kerrosta Kuumaa sairaalaa eli leikkausosastot ja tehovalvonta. 25 miljoonan arvoisen urakan piti lähteä liikkeelle tammikuussa 2017, mutta aloitus lykkääntyy lain vuoksi, joka kieltää kunnilta ja muilta julkisilta toimijoilta yli viiden miljoonan euron sosiaali- ja terveydenhuollon rakentamisen ilman sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupaa. Poikkeuslupa tuli lokakuun alussa.

Puistoon on tulossa viisikerroksinen Perhetalo, jossa on naisten ja lasten vastaanotto-osastot ja synnytysosasto. Sen arvo on 25 miljoonaa. Noin 20 miljoonan arvoinen Mielentalo, johon muuttaa Moision psykiatrinen sairaala, on projektin­johtaja Jukka Rasilon mukaan erittäin raskasta saneerausta. Sen vanhimmassa, 1934 rakennetussa E-osassa on parhaillaan menossa kuntotutkimus.

Mikkelin keskussairaalan saneeraus ja laajennus toteutetaan viidessä vaiheessa, jotka muodostavat 105,7 miljoonan euron arvoisen ESPER-hankeen. Euroopan investointipankki on myöntänyt siihen 55 miljoonan euron lainan.

Vuoteen 2020 mennessä sairaala-alueelle rakennetaan uutta tilaa 18 800 brm² ja vanhoja tiloja peruskorjataan 22 500 brm². ESPER yhdistää Mikkelin kaupungin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä sosiaalityön yhdeksi kokonaisuudeksi. Rasilo pitää projektia ainutlaatuisena.

”Vastaavaa integraatiohanketta ei ole Suomessa aiemmin tehty.”

Pysäköintitalo radan kylkeen

Ykkösvaiheessa Mannerheimintien ja radan väliselle kapeal­le tontille nousee 450 auton pysäköintitalo, jonka tilaaja on Mikkelin Sairaalaparkki Oy. Tontin rasitteina ovat vesijohto ja kaukolämpö, jotka kulkevat radan ali.

Rata, jonka keskilinja kulkee vain 4–5 metrin päässä parkkitalon seinästä, on vaatinut erikoisjärjestelyjä. Sen yllä olevien VR:n voimajohtojen vuoksi parkkitalon maadoitusta jouduttiin parantamaan. Myös nosturit on erikseen maadoitettu. Savon Rakennetekniikka Oy on ottanut suunnittelussaan huomioon muun muassa junan törmäysvoimat.

”Valupäivinä pitää valvoa, että ei lotrata betonia junien sekaan. Purkuvaiheessa pitää katsoa, ettei raiteille tipu tavaraa eikä tuuli vie sinne mitään”, parkkitaloa urakoivan Keski-Suomen Betoni­rakenne Oy:n työmaapäällikkö Pasi Juntunen kuvaa.

Toukokuussa tontin paalutuksilla aloitetun 7,6 miljoonan euron kvr-urakan pitää olla valmis maaliskuun loppuun mennessä. Parkkitalon lattiat tehdään jälkijännitettynä paikallavaluna. Yhteensä betonia käytetään noin 3 800 m3.

Viidennen kerroksen katolle tulee helikopterin laskeutumispaikka, ja neljännestä kerroksesta rakennetaan silta sairaalan vastaanottopuolelle. Mannerheimintielle tulee parkkitalon kohdalla kääntymisrampt. Sairaalan puolella Mannerheimintien varteen tulee ambulanssien lähtöpaikka ja sairaalan seinään liittyvä kaksikerroksinen ambulanssihalli.

Laadun lisäksi Controlteamin valvoja Eero Roihalla on muutakin seurattavaa.

”Sairaalasta soitetaan heti, kun parkkitalon runkoon kolahtaa vähän kovemmin.”

Vaativuus­astetta nostaa sairaala­ympäristö, sillä toimivat osastot ovat vieressä.

Aliurakoitsijoiden ketjuttamista on rajoitettu: ketju päättyy kahden aliurakan jälkeen.

Mikkelin ESPER-hanke

Vastaanottoalue

• Tilaaja: ESSOTE

• Rakennuttaminen ja valvonta: Suomen Controlteam Oy

• Projektinjohtourakoitsija: Lujatalo Oy

• Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Erkki Kirjavainen Oy

• Rakennesuunnittelu: Joensuun Juva Oy

• LVI- ja sähkösuunnittelu: Rejlers Oy

Aliurakoitsijat

• Maarakennus ja paalutukset: Mikkelin Nostajat Oy

• LVI: JP-Yhtiöt Oy

• Sähkö: Mikkelin Sähköasennus Oy.

• Kaasusammutus: Agis Fire & Security Oy

• Vesisumusammutus: Marioff Corporation Oy

• Varavoima ja muuntaja: Geneset Power Plants Oy

• Betonin toimittaja: Mikkelin Betoni Oy

• Ohjausjärjestelmät: Systematic A/S

• Alkanut: marraskuu 2016

• Päättyy: tammikuu 2017

• Arvo: 8 miljoonaa euroa

Parkkitalo

• Tilaaja: Mikkelin Sairaalaparkki Oy

• Rakennuttaja: Suomen Controlteam Oy

• Pääurakoitsija (kvr): Keski- Suomen Betonirakenne Oy

• Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtitoimisto Siltanen & Laakso

• Rakennesuunnittelu: Savon Rakennetekniikka Oy

• Teräksen toimittaja: Celsa Steel Service Oy

• Elementti- ja betonin toimittaja: Mikkelin Betoni Oy

• Betonivalut: Bermanto Oy

• Arvo: 7,6 miljoonaa euroa

• Alkanut: toukokuu 2016

• Päättyy: maaliskuu 2017

• ESPER-hankkeen arvo: 105,7 miljoonaa

• Päättyy: 2020

Kapealle pisaramuotoiselle tontille radan  ja Manner­heimin­tien väliin nousevan pysäköintitalon rakennesuunnittelussa  on otettu huomioon junan törmäysvoimat.
Kapealle pisaramuotoiselle tontille radan ja Manner­heimin­tien väliin nousevan pysäköintitalon rakennesuunnittelussa on otettu huomioon junan törmäysvoimat.
Rakennustyöt joudutaan vähän väliä keskeyttämään, sillä sairaalan  toimivat osastot, kuten kuvassa oleva päivystys, ovat koko  ajan vieressä.
Rakennustyöt joudutaan vähän väliä keskeyttämään, sillä sairaalan toimivat osastot, kuten kuvassa oleva päivystys, ovat koko ajan vieressä.
Vastaava mestari Pete Simos vakuuttaa, että vaikka yllätyksiä on tullut ja kiire jatkuu, työmaan organisaatio vie projektin maaliin aikataulussa.
Vastaava mestari Pete Simos vakuuttaa, että vaikka yllätyksiä on tullut ja kiire jatkuu, työmaan organisaatio vie projektin maaliin aikataulussa.
Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n työmaapäällikkö Pasi Juntunen (oik.) ja Controlteamin valvoja Eero Roiha kehuvat yhteistyötä mutkattomaksi.
Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n työmaapäällikkö Pasi Juntunen (oik.) ja Controlteamin valvoja Eero Roiha kehuvat yhteistyötä mutkattomaksi.
Sairaalaprojektissa laatu on ykkösasia. Etelä-Savon  Teleasennus Oy:n Eetu Heikkinen  on tarkkana.
Sairaalaprojektissa laatu on ykkösasia. Etelä-Savon Teleasennus Oy:n Eetu Heikkinen on tarkkana.