Pääkirjoitus

Rakentaminen kannattelee Suomea

”Kokeneista työnjohtajista on

huutava pula.”

Tilastokeskuksen mukaan rakennusyritysten liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 12,4 prosenttia. Vastaavalla ajan­jaksolla vuotta aiemmin liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia. Voimakkainta kasvu oli talonrakentamisessa.

Nämä ovat hyviä uutisia. Rakennusalan hyvä kasvu tarkoittaa hyvinvointia, investointeja ja lisää uusia työpaikkoja.

Rakennusalan vahvalla kasvulla on myös toinen, käänteinen puolensa. Talouden nousu ja markkinoiden kuumeneminen johtavat pulaan ammattitaitoisesta työvoimasta. Varsinkin kokeneista työnjohtajista on huutava pula.

EK:n suhdanne­barometrin mu­-kaan ammatti­- maisen työvoiman saanti on muodostunut suurimmaksi tuotantoa rajoittavaksi tekijäksi etenkin Uudellamaalla.

Hypoteekkiyhdistyksen taannoisessa katsauksessa arvioitiin, että Suomen kasvukeskuksissa vallitsee historiallisestikin kova rakennusbuumi.

Nyt rakennetaan asuntoja enemmän kuin vuosikymmeniin. Suurin muutos lienee ­pienempien asuntojen rakentaminen hyville paikoille.

Asuntojen rakentaminen erityisesti kasvukeskuksiin on hyvä uutinen. Se varmistaa työvoiman siirtymistä sinne, missä työt tällä hetkellä sijaitsevat. Edullisten ja pienten asuntojen puute on jarruttanut muuttoa muun muassa pääkaupunkiseudulle.

Kasvun on sanottu keskittyvän kasvu­keskuksiin. Miten muualla Suomessa pärjätään?

Pienemmillä paikkakunnilla asuntorakentaminen on tällä hetkellä vähäisempää. Siellä onkin siirrytty korjausrakentamisen pariin, esimerkiksi linjasaneerauksiin. Pienemmässä rakennusliikkeessä muutos uuteen liiketoimintaan tapahtuu usein ketterästi.

Joustavalla tuotannolla ja ajattelulla turvataan yrityksen toiminta ja työntekijöiden työllisyys. Kansallisen asuntokannan iän perusteella tätä korjausrakentamista riittää koko Suomessa – onneksi myös kasvukeskusten ulkopuolella.

Suomi jakautuu voimakkaasti kasvu­keskuksiin ja toisaalta muuttotappion kanssa painiviin paikkakuntiin. Molemmissa riittää rakentajille töitä, kunhan voimavarat suunnataan oikein. Kasvukeskusten rakentaminen painottuu nyt uudisrakentamiseen. Sen ulkopuolella voima­varat täytyy keskittää korjaamiseen, mikä on tärkeää omaisuutemme hoitoa.

Hannu Järveläinen